Category: Ekonomia

FMN si alibi për mungesën e vullnetit politik 0

FMN si alibi për mungesën e vullnetit politik

Gjergj Erebara Kanë kaluar gjithsej 4 vjet që kur misioni i pranisë së përhershme të FMN-së në Shqipëri u mbyll. Megjithatë, përfoljet janë të shumta gjatë këtyre ditëve për një rikthim të mundshëm të...

INSTAT manipulon shifrat e punësimit 0

INSTAT manipulon shifrat e punësimit

Shifrat e ndryshuara të punësimit Të punësuar 2009 Ishte 972 mijë Bëhet 900 mijë Të punësuar 2012   Ishte 922 mijë Bëhet 959 mijë Të punësuar 2013   Bëhet: 967 mijë Të vetëpunësuar në...

Kriza në origjinë: Euro, një monedhë e vlefshme për pleqtë, e rrezikshme për të rinjtë 0

Kriza në origjinë: Euro, një monedhë e vlefshme për pleqtë, e rrezikshme për të rinjtë

Demografia konsiderohet një forcë që e jep goditjen me vonesë, por që kundrejt saj, vështirë se ka ndonjë rrugë shpëtimi. Demografia si një diferencë që pengoi mirëfunksionimin e euros u eksplorua fillimisht nga një...

Kriza në origjinë: Euro dhe profecia e Friedman 0

Kriza në origjinë: Euro dhe profecia e Friedman

Milton Friedman qe një kritik i hapur i euros. Ai deklaroi se kjo monedhë do të zgjaste më pak se një e katërta e jetës së tij, pra më pak se 25 vjet, i...

Kriza në origjinë: Teoria e rolit të Kinës shkaktare e krizës 0

Kriza në origjinë: Teoria e rolit të Kinës shkaktare e krizës

Kursi fiks i këmbimit të monedhës kineze Renimbi me dollarin dhe deformimet që krijoi kjo gjë në sistemin botëror të tregtisë e të borxheve, përbëjnë teorinë e parapëlqyer të bankierëve për shpjegimin e krizës...

Kriza në origjinë: Garancia kundrejt falimentit si origjinë e papërgjegjshmërisë 0

Kriza në origjinë: Garancia kundrejt falimentit si origjinë e papërgjegjshmërisë

Gjithçka thuhet se filloi në vitin 1994 dhe solli krizën ekonomike dhe financiare botërore që po përjetojmë sot. Një bankier shpiku një produkt që quhet “Credit Default Swap”, (CDS). Produkti qe një police sigurimi...

Kromi i Bulqizës, luftë nervash mes sindikatës dhe kompanisë koncesionare 0

Kromi i Bulqizës, luftë nervash mes sindikatës dhe kompanisë koncesionare

Hidhet ideja për të shitur rezervat e kromit për të paguar rrogat Gjergj Erebara, Bulqizë Të punësuarit e asaj pjese të kompleksit minerar të Bulqizës, që punojnë për kompaninë “Albanian Chrome”, përbëjnë pjesën më...

Si u prit vdekja e ekonomistit të madh në një provincë të humbur të globit si Tirana 0

Si u prit vdekja e ekonomistit të madh në një provincë të humbur të globit si Tirana

Liberalizmi shqiptar duket se ka vdekur para Friedman-it Idetë pa dhunë, duket se jetojnë pak në një vend si Shqipëria “Qeveritë nuk mësojnë kurrë, vetëm njerëzit mësojnë”, – tha Friedman. Teoritë e tij joshëse...