Category: Ekonomia

Kriza në origjinë: Teoria e rolit të Kinës shkaktare e krizës 0

Kriza në origjinë: Teoria e rolit të Kinës shkaktare e krizës

Kursi fiks i këmbimit të monedhës kineze Renimbi me dollarin dhe deformimet që krijoi kjo gjë në sistemin botëror të tregtisë e të borxheve, përbëjnë teorinë e parapëlqyer të bankierëve për shpjegimin e krizës...

Kriza në origjinë: Garancia kundrejt falimentit si origjinë e papërgjegjshmërisë 0

Kriza në origjinë: Garancia kundrejt falimentit si origjinë e papërgjegjshmërisë

Gjithçka thuhet se filloi në vitin 1994 dhe solli krizën ekonomike dhe financiare botërore që po përjetojmë sot. Një bankier shpiku një produkt që quhet “Credit Default Swap”, (CDS). Produkti qe një police sigurimi...

Kromi i Bulqizës, luftë nervash mes sindikatës dhe kompanisë koncesionare 0

Kromi i Bulqizës, luftë nervash mes sindikatës dhe kompanisë koncesionare

Hidhet ideja për të shitur rezervat e kromit për të paguar rrogat Gjergj Erebara, Bulqizë Të punësuarit e asaj pjese të kompleksit minerar të Bulqizës, që punojnë për kompaninë “Albanian Chrome”, përbëjnë pjesën më...

Si u prit vdekja e ekonomistit të madh në një provincë të humbur të globit si Tirana 0

Si u prit vdekja e ekonomistit të madh në një provincë të humbur të globit si Tirana

Liberalizmi shqiptar duket se ka vdekur para Friedman-it Idetë pa dhunë, duket se jetojnë pak në një vend si Shqipëria “Qeveritë nuk mësojnë kurrë, vetëm njerëzit mësojnë”, – tha Friedman. Teoritë e tij joshëse...