Category: I pakategorizuar

Banka e Rregullimeve Ndërkombëtare (BIS BASEL) 0

Banka e Rregullimeve Ndërkombëtare (BIS BASEL)

Banka e Rregullimeve Ndërkombëtare, që e ka selinë në Basel, ka filluar veprimtarinë e saj në vitin 1930. Ajo lehtëson bashkëpunimin midis bankave qendrore për të cilat kryen operacione të ndryshme bankare. Gjithashtu BIS...

Çun Tirone 0

Çun Tirone

Një çun me lekë që do jetën dhe njerëzit, por që përgjithësisht ka vdekur. Çuni i Tironës nuk është detyrimisht tirons, por ka lidhje të mira me establishmentin politiko-mediatik dhe krimin. Ky term u...

Ekspert i balenave në arktik 0

Ekspert i balenave në arktik

Rreziku eventual i opinionistëve mediokër që nëse i shmangen vijës së partisë mund të përfundojnë të përjashtuar nga borderoja e rrogës që marrin nga partia në fund të muajit dhe të detyrohen të shkruajnë...

Qokë 0

Qokë

Një lajm, intervistë apo koment, zakonisht i pavlerë i cili publikohet në media për arsye të domosdoshmërisë për ta mbajtur mirë me një person të caktuar. Përdoret veçanërisht mes gazetarëve të politikës dhe të...

Ishim mirë kur ishim keq 0

Ishim mirë kur ishim keq

Referencë kohore për periudhën 2003-2005, kur lulëzonte korrupsioni në nivelet e ulta të qeverisjes vendore dhe qëndrore. Është e ndryshme nga periudha më herët ose më vonë kur korrupsioni lulëzonte në mënyrë disproporcionale në...

Opinionist 0

Opinionist

Një orator publik pordha e së cilit ka më shumë zhurmë se sa erë. Aktualisht askush nuk e konsideron veten opinionist në Shqipëri sot dhe parapëlqejnë të vetëquhen “gazetarë”. Fjalorthi politik shqiptar

Paçe presidenciale 0

Paçe presidenciale

Gatimi simbol i Tiranës, që u bë gjithashtu edhe simbol i ish-presidentit Bamir Topi. Për shumë vite, në Tiranë thuhej se presidenti porosiste paçe çdo ditë te një paçeri pranë Pazarit të Ri në...

Padrino 0

Padrino

Huazuar nga filmat italianë me mafia, nënkupton ish-kryeministrin Fatos Nano, etiketuar në këtë mënyrë nga Sali Berisha, deri sa ky i fundit mori pushtetin dhe u bë mik i Nanos. Me këtë rast, Berisha...

Pagator 0

Pagator

Njeriu shërben si ndërmjetës mes një partie politike/biznesmeni dhe mitingashëve që marrin pjesë në miting në këmbim të shumave të vogla të parave. Fjalorthi politik shqiptar

Pangosje 0

Pangosje

Për shkak se në gjuhën shqipe nuk ka një fjalë të përshtatshme për “sexual harasment”, Pangosje hyri në terminologjinë politike si tipi i zyrtarit manjak që kërkon të ketë marrëdhënie seksuale me çdo aplikante...

Parti ministri 0

Parti ministri

Referencë për disa parti të vogla në Shqipëri, të cilave u jepej drejtimi i një ministrie në koalicion qeverisës dhe ku ministria përbënte njëkohësisht zyrat dhe infrastrukturën e partisë. Partia Agrare Ambjentaliste u bë...

Partia e Bashkisë 0

Partia e Bashkisë

Një term për të simbolizuar partinë Socialiste gjatë kohës kur kryetari i saj qe njëkohësisht edhe kryetar i Partisë Socialiste. U përdor në disa raste edhe nga Partia Socialiste pas shtatorit 2013 kur kryetari...