Si ndodh që nordikët kapin kaq shumë poste drejtuese ndërkombëtare?

Triumfi i Nordikëve

The Economist

Kur vjen puna te punët ndërkombëtare, Skandinavia ecën mirë. Suedia, Danimarka dhe Norvegjia kanë vetëm 20 milionë banorë sëbashku, megjithatë nënshtetasit e tyre shpesh drejtojnë organizata ndërkombëtare. Jens Stoltenberg, një ish-kryeministër i Norvegjisë, po merr nga një ish-kryeministër i Danimarkës, Anders Fogh Rasmussen, postin si sekretar i përgjithshëm i NATO-s. Thorbjorn Jagland, një ish kryeministër tjetër i Norvegjisë, sapo ka marrë mandadin e dytë te Këshilli i Europës. Tashmë vëmendja është se kryeministrja aktuale e Danimarkës, Helle Thorning-Schmidt, e cila është pretendente për pasardhëse e Herman Van Rompuy si president i Këshillit të Europës (krerët e shteteve).

Bashkë me shefin e politikës së jashtme të Bashkimit Europian dhe kreun e ministrave të financave të Eurogrupit, ky vend pune do të plotësohet në samitin e BE-së më 16 korrik pasi Parlamenti Europian të ketë konfirmuar luksemburgasin Jean-Claude Juncker si president i Komisionit Europian. Zonja Thorning-Schmidt nënvlerësoi konsiderimin e saj si kandidate duke thënë se shpreson të udhëheqë partinë e saj Social Demokrate në një fitore tjetër elektorale vitin e ardhshëm. Por z. Fogh Rasmussen luajti një lojë të ngjashme të tërthortë më 2009, duke mohuar në mënyrë të përsëritur çdo interes për NATO-n. Pas kësaj ai pretendoi se “të qenit kandidat” dhe të “bërit fushatë” qenë gjëra të ndara. Pengesa e vërtetë e znj. Thorning-Schmidt është se Danimarka nuk është në euro. Por si një grua nga qendra e majtë, ajo balancon z. Juncker. Ajo është gjithashtu e martuar me djalin e Neil Kinnock, një ish udhëheqës Laburist të Britanisë dhe komisioner europian.

Politikanët e tjerë janë më pak të drojtur. Ish-kryeministri finlandez i qendrës së djathtë, Jyrki Katainen, ka dalë përpara për të kërkuar një post të rëndësishëm ndërkombëtar. Tashmë ai është komisioneri i përkohshëm i ekonomiksit (duke zëvendësuar një finlandez tjetër, Olli Rehn) dhe mund të qëndrojë aty ose të marrë postin më të lartë në Eurogrup. Ministri i Jashtëm i Suedisë (dhe gjithashtu ish-kryeministër), Carl Bildt, ka gjasa të bëhet shefi i diplomacisë, megjithëse disa e konsiderojnë atë të bezdisshëm.

Por çfarë i jep nordikëve avantazh? Një përgjigje është se ata nuk janë kërcënues për vendet e mëdha. Një tjetër është që historia e kompromiseve parlamentare i jep atyre aftësinë të kapërcejnë ndarjet ideologjike.

Tashmë ka kaluar shumë kohë që nga dita kur ndonjë nga vendet nordike kishte një qeveri me maxhorancë nga një parti e vetme. Qeveria e Katainen 2011-14 qe një grupim prej gjashtë partish. Megjithatë ka limite se sa shumë nordikë mudn të absorbojë bota. Pavarësisht se sa perfektë janë ata, nuk do t’i fitojnë të gjitha çmimet.

You may also like...