Category: Libra

0

Fillimi i rënies!

Fragment nga romani “Korniza”. Rudi Erebara Doli dielli në skep të malit dhe u pa njëherësh me turirin e autobusit urban kur feksi. Drita lau rrugët e zbardhura nga ngrica e hollë e nëntorit....

0

Hetimi

Pjesë nga romani i autorit me titull “Korniza”

0

Fushata Open

Një tjetër problem, që vërehej në këtë panair, ishte se ai organizohej nën “kujdesin e Kryeministrit” dhe pikërisht kjo shprehje më vrau sytë. Si ka mundësi që një kryeministër të rri e të merret...

Kamxhikë, zinxhirë dhe kapitalizëm: Ja se për çfarë flet Pesëdhjetë Hijet e Grejit 0

Kamxhikë, zinxhirë dhe kapitalizëm: Ja se për çfarë flet Pesëdhjetë Hijet e Grejit

A duhet ta luftosh elitën apo duhet të bashkohesh me të?! Pesëdhjetë Hijet ka një përgjigje për këtë: Bashkohu me ta. Filmi është një denoncim pa frymëzim i kësaj faze të vonë në kapitalizmit,...

0

Plaga e Odiseut

Fragment i shkëputur nga Erich Auerbach, “Odysseus’ Scar” from “Mimesis: The Representation of Reality in Western Literature”, trans. Willard R. Trask. Princeton, 1953, repr. 1974, chapter one.

George Orwell u burgos qëllimisht për të përjetuar situatën e burgjeve 0

George Orwell u burgos qëllimisht për të përjetuar situatën e burgjeve

Shkrimtari pati thënë vetë se kishte shkaktuar arrestimin e vet si i dehur për të përjetuar burgun ndërsa bënte kërkime për esenë e tij Poshtë dhe Jashtë, në Paris dhe Londër. Kjo deri tani...

0

Dostojevski, shkrimtari që pa ngritjen e shtetit totalitar

Shkrimtari rus i shekullit të 19 Fjodor Dostojevski shkroi mbi personazhe që justifikonin vrasjen në emër të besimeve të tyre ideologjike. Për këtë arsye, argumenton John Gray, ai mbeti autor i rëndësishëm që nga...